Вакцини проти COVID – 19

 Наразі в Україні зареєстровані наступні вакцини.

Вакцина AstraZeneca

Це векторна вакцина, розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською біофармацевтичною компанією AstraZeneca. Вакцини AstraZeneca виготовляють в Європейському Союзі, Великобританії, Республіці Корея, в Індії.

«Вектор» — це вірус, який не шкодить організму людини. Його завдання полягає в тому, щоб доставити в клітину ген хвороботворного вірусу, проти якого потрібно виробити імунітет.

У вакцині від AstraZeneca як вектор використовується вірус мавпячого аденовірусу. Він доставляє в клітини ген, де закодований білок так званого шипа SARS-CoV-2. Клітина синтезує цей білок, і організм людини виробляє імунну відповідь.

Oxford/AstraZeneca отримала схвалення для екстреного використання у Великій Британії, Індії та ЄС, схвалена ВООЗ.

Може зберігатися до шести місяців при температурі
від +2 до +8 С.

Ефективність — 81,3% після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше.

У вакцині AstraZeneca використовується безпечний для людини вірус, який переносить елементи вірусу SARS-CoV-2. Так вакцина змушує організм виробити імунітет, водночас не даючи хворобі розвиватися.

Вакцину AstraZeneca вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози вакцини з інтервалом 12 тижнів.  Першу і другу дозу можна отримати вакциною AstraZeneca, виробленою на різних майданчиках, включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцини ідентичні.

Склад вакцини:

Діюча речовина:

  • модифікований аденовірус, що містить у собі специфічний білок коронавірусу, який викликає імунну відповідь.

Вакцина Coronavac

Це інактивована вакцина, розроблена китайським фармацевтичним підприємством Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу.

Це інактивована вакцина, тобто її головний компонент — нежиттєздатні вірусні частинки. Вони не можуть спричиняти хворобу, але викликають імунну реакцію. Це стара, випробувана технологія

За навяними дослідженнями станом на 25 березня 2021 року ефективність вакцини становить 83,5% після щеплення двома дозами.

Ця вакцина містить у своєму складі інактивований вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет. Схоже працюють вакцини проти поліомієліту, грипу.

Вакцину Sinovac Biotech водять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 14-28 днів.

Перевозити та зберігати вакцину можна за температури 2-8°C, захищаючи від потрапляння сонячного світла. Транспортування відбувається у холодильних машинах у спеціальних контейнерах.

Склад вакцини:

Діюча речовина:

  • інактивований вірус SARS-CoV-2

1 червня 2021 року вакцина Sinovac (CoronaVac) була схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я для екстреного застосування.

Вакцина Pfizer-BioNTech

Це мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer.

Раніше вакцини мали у своєму складі білок вірусу.

Новизна РНК-вакцини в тому, що вона не містять в собі цього білку. Натомість вона має генетичну інструкцію, яка навчає наш організм ці білки виділяти, а заодно виробляти захисні антитіла, щоб побороти збудник, з яким ми можемо зустрітися.

Під генетичною інструкцією мається на увазі молекула РНК, яка кодує шиповидний білок вірусу — білок вірусу SARS-CoV-2, що є збудником
COVID-19. Коли ця молекула потрапляє всередину людської клітини, синтезується білок, а наш організм виробляє на нього імунну відповідь. Саме із застосуванням цієї нової технології пов’язаний один із головних недоліків вакцини: на відміну від більшості інших, створених за старішими технологіями, її потрібно зберігати за температури -70°C.

Вакцину внесено до списку вакцин для екстреного використання ВООЗ і дозволено для екстреного використання у США, Великій Британії, Канаді та ЄС. У Канаді ця вакцина показала 95% ефективності у захисті від COVID-19 серед осіб віком від 16 років.

Вакцину Pfizer BioNTech від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 21 день.

22 лютого 2021 року вакцину Pfizer/BioNTech проти COVID-19 зареєстровано в Україні для екстреного медичного застосування.

Склад вакцини:

Діюча речовина:

  • мРНК – молекула.

Вакцина Janssen (Johnson & Johnson)

2 липня 2021 року Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину Janssen (Johnson & Johnson) проти COVID-19 для екстреного медичного застосування.

Janssen – це векторна вакцина розроблена, фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в який вмонтовано ДНК, що кодує шипоподібний білок вірусу SARS-CoV-2. Потребує температури зберігання від +2 до +8 С. Для повної імунізації достатньо однієї дози.

Вакцина дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали США, Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та багато інших країн.

Раніше в Україну завезли 500 доз вакцини Janssen з дотриманням порядку ввезення незареєстрованих лікарських засобів для вакцинації працівників приватної компанії, яка оплатила її вартість, організувала доставку та забезпечила дотримання температурного режиму. Співробітники цієї компанії працюють на Алясці у сфері рибальства і мали вакцинуватися сертифікованою в США вакциною для того, щоб їх пустили в цю країну.

Вакцина Moderna

Це мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna.

Вакцина проти COVID-19 розроблена американськими Національним інститутом алергії та інфекційних захворювань (NIAID), Управлінням з удосконалення біомедичних досліджень (BARDA) та компанією Moderna. Ефективність вакцини для профілактики COVID-19, незалежно від попереднього інфікування SARS-CoV-2, через 14 днів після введення другої дози становила 93,6%. Вакцина Moderna (Spikevax) проти COVID–19 розроблена американською фармацевтичною кампанією Moderna. 18 липня 2021 року в Україну надійшло 2 млн доз вакцини Spikevax/Moderna.

Вакцина Spikevax/Moderna проти COVID–19 є вакциною на основі мРНК. Потрапляючи в клітини людини, вона вчить їх робити копії шиповидного білка вірусу. Це викликає імунну відповідь всередині нашого організму. Ця імунна відповідь захищає нас від зараження, якщо справжній вірус потрапить у наш організм. Вакцини на основі мРНК безпечні. Їхнє виробництво передбачає виготовлення лише генетичного матеріалу, а не вірусу.

Вакцину Moderna від COVID-19 вводять внутрішньом’язово. Для повноцінної імунізації необхідно отримати дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів.

Закриті флакони вакцини Spikevax можна зберігати до 7 місяців при температурі від -25ºC до -15ºC. Закриті флакони можуть зберігатися за температури від +2℃ до +8℃ не більше 30 днів. Протягом цього періоду на транспортування можна виділити не більше 12 годин. Закриті флакони з вакциною можна зберігати при температурі від 8°C до 25°C не більше 24 годин. Повторно заморожувати вакцину заборонено.